02-11-2016

Rijksmonument B30 voorzien van oplossingen op maat

Het is bijna zover, de oplevering van de grootschalige renovatie van Rijksmonument B30 te Den Haag nadert. HPL nam hier ongeveer een jaar geleden de rol aan van probleemoplosser, waardoor in overleg met Facilicom Solutions en KAAN Architecten stijlvolle en perfect passende oplossingen uitontwikkeld en geleverd zijn.

Monumentaal pand

Het pand 'B30' is een Rijksmonument, in eigendom van de Staat, gelegen aan Bezuidenhoutsweg 30 in Den Haag. Het is een statig pand, uiterst representatief en krachtig. Tot medio 2013 werd het gebouw gebruikt door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Na ruim honderd jaar krijgt B30 een nieuwe functie. Het gebouw is niet langer een hoofdzetel van een ministerie en gaat een nieuwe toekomst tegemoet als het kenniscentrum van de rijksoverheid. De nieuwe gebruikers van het pand worden de Autoriteit Persoonsgegevens, de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) en drie planbureaus (CPB, PBL, SCP).

Het rijksmonument is volgens strenge eisen gerenoveerd: de oorspronkelijke stijl van het monument moet tot in detail gewaarborgd blijven. Ten opzichte van het begin 20e eeuw dient een hedendaags gebouw meer technologie te bevatten. Hierom is dit vernuftig weggewerkt binnen de installaties. Vanwege de beperkte mogelijkheden en ruimte, bleek de specifieke aanpak van HPL perfect te passen binnen dit project.

Vloerverwarming als beperkende factor

HPL nam zoals hierboven genoemd al snel de rol aan van probleemoplosser. Het begon met de infrastructuur in de vloer, waarbij de vloerverwarming een struikelblok bleek te zijn voor het creëren van een flexibele installatie. Daar waar de wens was om met vloergoten te werken, leek dit bijna onmogelijk te worden. Hierop zijn, in overleg met het installatiebedrijf Breijer (onderdeel Facilicom), de wensen vastgesteld. Dit pakket is vervolgens vertaald naar een open vloergootsysteem op maat. De belangrijkste eis hierbij was dat het systeem zou gaan passen binnen de beschikbare ruimte van slechts 3 centimeter diep. Een uitdaging waarbij gekozen is voor een hoofdgoot met eenvoudig aan te sluiten aftakgoten.

Convectorsteunen en roomcontrollers in beperkte ruimte

Nadat Breijer bekend was met de mogelijkheden van HPL, zijn ook andere situaties voorgelegd. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de convectorsteunen. De convector diende weggewerkt te worden achter de wand onder het raamkozijn. De constructie van de steun is vervolgens zo gebouwd dat het perfect past (en draagt) in alle verschillende afmetingen en toepassingen. De roomcontroller (Local Interface Unit / LIU) zit, naast de convector en pomp, weggewerkt in de convectorsteun. Hierin zit een kostbaar gebouwbeheersysteem van Priva verwerkt die verschillende processen aanstuurt binnen de ruimtes.

Bijpassende vloerdozen en toegangsluiken

De basis is gelegd met de levering van deze producten. In het vervolg zijn ook de bijpassende vloerdozen ontwikkeld om de systemen te completeren. Ondiepe en bijna onzichtbare rvs klapdeksels zorgen ervoor dat zo min mogelijk van de moderne techniek zichtbaar is. Om de beperkte hoogte te kunnen halen zijn de dekselsets op maat ontworpen. Hiermee is perfect tegemoet gekomen aan de wensen van KAAN Architecten en Braaksma & Roos Architecten.

Nadat ook voor de ontvangstruimtes dekselsets op maat zijn ontwikkeld, werden door HPL tevens robuuste vloerluiken geleverd. Deze luiken hadden als doel om de onderliggende verdieping te kunnen bereiken. Om dit zo eenvoudig mogelijk te maken voor de monteurs is het product passend gemaakt voor een rond boorgat van 240 millimeter.

Meer weten over dit project of de oplossingen die HPL u kan bieden? Neem contact op met onze binnendienst medewerkers via 0492-745133.